Daily Quantitative Aptitude Questions 17th January

Daily Quantitative Aptitude Questions 17th January

January 17, 2019 0 By Anonymous

Daily Quantitative Aptitude Questions 17th January:

Mathematics is one of the important sections of various Government exams, check out Daily Quant and data interpretation questions for preparation of various exams.

 


Q:A>Directions(1-5):Study the following graphs carefully to answer the questions that follow.

 
Number of employees (in hundred) of three categories in 5 factories
Percentage of females in each group
 


1. The females in Manager post in company M can finish a certain piece of work in 20 days. After they began to work, 20 females left the work after every 5 days. Find the number of days required to complete the work.

2. Find the average number of males in Manager post in all factories together.
(a) 305
(b) 325
(c) 450
(d) 400
(e) None of these
3. By what percent the males in the Designer post in factories M and N together are more or less than the females on Supervisor post in factories K and L together? 
(a) 45.8%
(b) 46.7%
(c) 42.3%
(d) 44.2%
(e) 40.2%
Q4. The average age of male designers in factory N is 74 years. Two-fifth of them have average age of 76 years, 50% of remaining have average age 4 years less that of all male designers. Find the average age of remaining male designers. 
(a) 74 year 5 month
(b) 72 year 4 month
(c) 75 year 4 month
(d) 75 year 6 month
(e) None of these
5. Find the ratio of total female designers in factories M and N together and female Managers in factory L. 
(a) 3 : 2
(b) 4 : 1
(c) 3 : 1
(d) 2 : 1
(e) None of these

 





Q:B>Directions: ( 6 – 10):Refer to the following table and answer the given questions.

Companies Branches Total number of Employees Ratio of Male to Female Employees Percentage of Post Graduate Employees
P 16 2568 5 : 7 75%
Q 18 2880 11 : 5 65%
R 14 2310 10 : 11 40%
S 22 3575 3 : 2 60%
T 13 2054 7 : 6 50%
U 17 2788 20 : 21 75%
V 24 3720 8 : 7 55%
W 21 3360 9 : 5 80%

 

  1. If the number of male post graduate employees in company W is 1488, what percent of the female employees in that particular company are post graduate?
    A. 75%
    B. 100%
    C. 74%
    D. 73%
    E. 72%

  2. In which of the given companies is the percentage of women employees with respect to the total number of employees(both males and females) in that company the third lowest?
    A. V
    B. W
    C. P
    D. Q
    E. S

  3. What is the ratio of the total number of male employees in companies Q and W together to the total number of female employees in Companies R and S together?
    A. 63 : 51
    B. 51 : 48
    C. 77 : 63
    D. 69 : 44
    E. 55 : 53

  4. What is the sum of the average number of post graduate employees in companies P, Q and S together and the average number of post graduate employees in companies U, V and W?
    A. 4272
    B. 4312
    C. 4256
    D. 4346
    E. 4289

  5. Which of the given companies has the second highest number of average employees per office?
    A. Q
    B. R
    C. S
    D. U
    E. T


Answers:

Q.A:

  1. B
  2. D
  3. B
  4. C
  5. B




Q.B) 

  1. B. 100%
    Number of Females in Company W = 3360 *(5/14) = 1200
    Number of Post graduate employees in Company W = 3360 *(80/100) = 2688
    Number of female post graduate employees in Company W = 2688 – 1488 = 1200
    Required Percentage = (1200 * 100)/1200 = 100%
  1. E. S
    Company P : ([7/12 * (2568)] / 2568)*100 = 58.33%
    Company Q : ([5/16 * (2880)] / 2880)*100 = 31.25%
    Company R : ([11/21 * (2310)] / 2310)*100 = 52.38%
    Company S : ([2/5 * (3575)] / 3575)*100 = 40%
    Company T : ([6/13 * (2054)] / 2054)*100 = 46.15%
    Company U : ([21/41 * (2788)] / 2788)*100 = 51.21%
    Company V : ([7/15 * (3720)] / 3720)*100 = 46.66%
    Company W : ([5/14 * (3360)] / 3360)*100 = 35.71%
  1. D. 69 : 44
    = [2880 * (11/16)/ 2310 * (11/21) + 3360 * (9/14)/ 3575 * (2/5)] = (1980 + 2160)/(1210 + 1430) = 414/264 = 69:44
  2. C. 4256
    Average number of post graduate employees in companies P, Q and S = (1926 + 1872 + 2145)/3 = 5943/3 = 1981
    Average number of post graduate employees in companies U, V and W = (2091 + 2046 + 2688)/3 = 6875/3 = 2275
    Difference = 2275 + 1981 = 4256
  3. D. U
    Company P – 2568/16 = 160.5 ; Company Q – 2880/18 = 160
    Company R – 2310/14 = 165 ; Company S – 3575/22 = 162.5
    Company T – 2054/13 = 158 ; Company U – 2788/17 = 164
    Company V – 3720/24 = 155 ; Company W – 3360/21 = 160